دانشگاه ترکیه

بهترین دانشگاه‌های ترکیه

ترکیه، سالانه پذیرای بیش از 250 هزار دانشجوی بین‌المللی در 207 دانشگاه معتبر خود است. طبق آمار موثق، ترکیه از نظر تعداد دانشجوهای بین‌المللی، هم از طریق طرح +Erasmus و هم از طریق مشارکت بین‌المللی با سایر دانشگاه‌ها در میان 10 کشور برتر در جهان ایستاده است.

اکثر دوره‌های آموزشی در بسیاری از دانشگاه های ترکیه به زبان انگلیسی تدریس می‌شوند. البته دانشجویان این فرصت را دارند که زبان ترکی استانبولی را هم بیاموزند که یکی از رایج‌ترین زبان‌های دنیاست. تعداد مختلفی از مؤسسات آموزشی در این کشور وجود دارند که از جمله آن‌ها می‌توان به مؤسسات تحقیقاتی بزرگ مثل دانشگاه کوچ (Koç University) یا دانشگاه فنی استانبول (Istanbul Technical University) اشاره کرد.

ترکیه، علاوه بر داشتن دانشگاه‌های معتبر و با کیفیت تحصیلی بالا، به‌دلیل نزدیک بودن به بسیاری از کشورهای اروپایی و خاورمیانه‌ای، انتخاب ایده‌آل برای بسیاری از دانشجویان است. در این مقاله از مجموعه مهاجرتی الماس گروپ به‌سراغ برترین دانشگاه های ترکیه، هزینه شهریه آن‌ها، بررسی تأییدیه‌های دولتی و غیره رفته‌ایم. اگر شما هم از آن دسته دانشجویان علاقه‌مند به بورسیه تحصیلی و فرهنگ غنی ترکیه هستید، یا قصد مهاجرت به ترکیه را دارید با ما همراه شوید.

6 دلیل مهم در مورد ادامه تحصیل در ترکیه

ترکیه، یکی از کشورهای پیشتاز اقتصادی در اروپا محسوب می‌شود و روند روبه‌رشد آن، نشان‌دهنده هدف‌گذاری برای کسب موقعیت‌های ویژه جهانی است. بهترین دانشگاه های ترکیه، همواره در حال ترقی و پیشرفت هستند و رتبه جهانی آن‌ها نسبت به سال‌های قبل، افزایش پیدا کرده است. در ادامه به مهم‌ترین دلایل ادامه تحصیل در ترکیه می‌پردازیم:

  • هزینه تحصیل در ترکیه، آن هم بدون اینکه کیفیت تحصیل کاهش پیدا کند، بسیار ارزان و مقرون‌به‌صرفه است
  • چندین بورسیه تحصیلی برای دانشجویان بین‌المللی و علاقه‌مند به تحصیل در ترکیه وجود دارد. این بورسیه‌ها نه‌تنها هزینه‌ها و شهریه تحصیلی را پوشش می‌دهند، بلکه مخارج مربوط به اقامت، بیمه و سفر دانشجویان را هم شامل می‌شوند
  • دوره‌های زبان انگلیسی در حال آپدیت و اضافه شدن به دانشگاه های ترکیه هستند و تعداد آن‌ها روزبه‌روز در حال افزایش است. این مسئله باعث می‌شود که شما به‌عنوان یک دانشجوی بین‌المللی دیگر نیازی به یادگیری زبان ترکی نداشته باشید
  • ترکیه همواره به‌عنوان یک کشور دانشجودوست شناخته می‌شود و از مهاجران استقبال می‌کند. هر دانشجوی بین‌المللی در ترکیه می‌تواند عضو باشگاه‌های اجتماعی، گروه‌های ورزشی و جمع‌های مختلف شود
  • امکان زندگی در محیط پردیس‌های دانشگاهی (Campus Life) وجود دارد. پردیس دانشگاه های ترکیه، همگی مجهز به جدیدترین فناوری‌ها هستند و دانشجو را از اقامت در محل‌های دیگر بی‌نیاز می‌کنند

آشنایی مختصر با دانشگاه های ترکیه

بیش از 200 دانشگاه دولتی و خصوصی در سرتاسر کشور ترکیه وجود دارند که اکثرشان توسط دولت اداره می‌شوند و اصطلاحاً دولتی هستند. اکثر قریب‌به‌اتفاق این دانشگاه و مؤسسات آموزشی، نسبتاً جوان هستند و در سال‌های اخیر تأسیس شده‌اند. نکته جالب اینجاست که تا سال 1970 میلادی، فقط 8 مؤسسه آموزشی دولتی در ترکیه وجود داشت و اولین دانشگاه خصوصی (دانشگاه بیلکنت (Bilknet University)) در سال 1984 تأسیس شد. موفق‌ترین دانشگاه از میان مؤسسات آموزشی جوان، دانشگاه بین‌المللی آنتالیا (AIU) است که در سال 2012، اولین دانشجوی بین‌المللی خود را پذیرش کرد.

هم دانشگاه‌های دولتی و هم دانشگاه‌های خصوصی ترکیه با توافقنامه بولونیا (Bologna Agreement) مطابقت دارند که مربوط به استانداردسازی برنامه‌های تحصیلی در اروپاست. همچنین، بسیاری از دانشگاه های ترکیه در برنامه +Erasmus شرکت دارند که شامل مبادلات بین‌المللی دانشجویان می‌شود. در آخرین آپدیت رتبه‌بندی جهانی QS، کشور ترکیه از لحاظ قدرت سیستم آموزش عالی در مقام 43 دنیا قرار گرفته است.

تحصیل در دانشگاه‌های ترکیه

از سال ۲۰۱۵، تعداد دانشجویان خارجی که قصد دارند در دانشگاه‌های ترکیه تحصیلاتشان را ادامه دهند به طور چشمگیری افزایش یافته است. در حال حاضر، حدود ۶۵۰٫۰۰۰ دانشجوی خارجی در ترکیه در حال تحصیل‌اند که این نشان دهنده اهمیت روزافزون این کشور به عنوان یک مقصد آموزشی است.

انگیزه اصلی دانشجویان برای تحصیل در بهترین دانشگاه‌های ترکیه، فرصت کسب آموزش با کیفیت خوب و معتبر در سطح جهانیست که با هزینه‌ای نسبتا ارزان ارائه می‌شود. همچنین سیستم آموزشی ترکیه فرصت‌هایی را برای بورسیه افراد ساخته که دانشجویان بتوانند با آن‌ها هزینه ماهیانه، اقامت و شهریه، بیمه درمانی و حتی هزینه سفر را هم پوشش دهند. انگیزه اصلی دانشجویان برای تحصیل در دانشگاه‌های ترکیه، فرصت کسب آموزش با کیفیت خوب و معتبر در سطح جهانیست که با هزینه ای نسبتا ارزان ارائه می‌شود.

وضعیت دانشگاه‌های ترکیه و جایگاه علمی آن‌ها در دنیا

بیش از ۲۰۰ دانشگاه در ترکیه وجود دارد که عمده آنها دولتی هستند. اکثر این نهاد‌ها هم به نسبت تازه تاسیس‌اند. تا حدود سال‌های ۱۹۷۰ میلادی فقط ۸ دانشگاه دولتی در ترکیه وجود داشت و اولین دانشگاه خصوصی این کشور هم سال ۱۹۸۴ تاسیس شد. در میان همه دانشگاه‌های تازه تاسیس ترکیه، جدیدترینشان دانشگاه بین المللی ترکیه می‌باشد که در سال تحصیلی ۲۰۱۲-۲۰۱۳ به اولین دانشجوی خودش خوش‌آمد گفت. این دانشگاه قصد دارد بیشتر از نیمی از جایگاه‌هایش را به دانشجویان خارج از ترکیه اختصاص دهد.

همه‌ دانشگاه‌های ترکیه، اعم از دولتی و خصوصی از توافق بولونیا حمایت می‌کنند که این باعث می‌شود مدارک این دانشگاه‌ها در تمامی مراکز آموزش عالی اروپا معتبر باشند. همچنین بسیاری از دانشگاه‌های ترکیه از اعضای برنامه بورسیه اراسموس پلاس هستند که تبادل دانشجو بین المللی را شامل می‌شود. در آخرین رتبه بندی کشورها در زمینه کیفیت تحصیلات آموزش عالی نشان می‌دهد ترکیه جایگاه چهل و سوم در دنیا را به خود اختصاص داده است. جایگاه علمی این کشور در کنار تسهیلات عالی باعث شده دانشجویان در سرتاسر دنیا، اقامت ترکیه را در مسیر خود در نظر بگیرند.

همچنین دانشجویان پس از فارق‌التحصیلی در ترکیه می‌توانند به مدت یکسال اضافه بر تحصیل ویزای دانشجویی خود را تمدید کرده و اقدام به جستجوی کار در ترکیه کنند و پس از ۵ سال کار مداوم، اقامت دائم ترکیه را بدست آورند. میتوان گفت تمامی دانشگاه‌های ترکیه دارای مدرک معتبری‌ هستند و نیز همه آنها از توافقات بین‌المللی پیروی می‌کنند.

نگاهی به 7 تا از برترین دانشگاه های ترکیه در سال 2023

همه 7 دانشگاهی که در ادامه به آن‌ها اشاره خواهیم کرد، طبق اطلاعات رسانه Times Higher Education و باتکیه‌بر آمار جهانی QS رتبه‌بندی شده‌اند. این دانشگاه‌ها، از جمله معتبرترین مؤسسات آموزشی در آسیای مرکزی و بخش شرقی اروپا محسوب می‌‎شوند و در آنکارا یا استانبول (2 شهر بزرگ ترکیه) قرار دارند. به جدول رتبه‌بندی ملی و جهانی دانشگاه های ترکیه نگاهی بیندازید:

نام دانشگاه

شهر

رتبه جهانی

 (آپدیت 2023)

رتبه کشوری

(آپدیت 2023)

دانشگاه چانکایا

Cankaya University           

آنکارا

500 – 401

اول

دانشگاه کوچ

Koç University           

استانبول

500 – 401

اول

دانشگاه سابانجی

Sabancı University           

استانبول

500 – 401

اول

دانشگاه فنی خاورمیانه

Middle East Technical University

 

آنکارا

600 – 501

چهارم

دانشگاه باهچه شهیر

Bahçeşehir University

 

استانبول

800 – 601

پنجم

دانشگاه حاجت تپه

Hacettepe University

 

آنکارا

800 – 601

پنجم

دانشگاه فنی استانبول

Istanbul Technical University 

استانبول

800 – 601

پنجم

 

1. دانشگاه چانکایا (Cankaya University)

دانشگاه چانکایا (Cankaya University)

دانشگاه چانکایا، یک دانشگاه خصوصی در شهر آنکاراست که دوره‌های آموزشی آن معمولاً به زبان انگلیسی تدریس می‌شوند. البته بعضی از دوره‌های این دانشگاه به زبان ترکی استانبولی هم تدریس می‌شوند. این دانشگاه از 5 دانشکده یا پردیس تشکیل شده است که شامل هنر و علوم، حقوق اقتصاد و علوم اداری، معماری و مهندسی است.

تعدادی مؤسسه و مرکز تحقیقاتی هم در داخل این دانشگاه وجود دارند که مرکز تحقیقات و کاربرد در حقوق (the Centre of Research and Application in Law) و مرکز تحقیقات و کاربرد در مطالعات زنان (the Centre of Research and Application in Women’s Studies) از این قبیل هستند.

ضمناً 75 باشگاه دانشجویی (student club) در این دانشگاه وجود دارند که بخش قابل توجهی از علایق و سرگرمی‌ها را شامل می‌شوند. انجمن‌های بانکداری و مالی (the banking and finance society)، باشگاه زبان و ادبیات (the literature and language club) و انجمن دوچرخه (the bicycle society) معروف‌ترین باشگاه‌های چانکایا هستند.

 

2. دانشگاه کوچ (Koç University)

دانشگاه کوچ در ترکیه

دانشگاه Koç در سال ۱۹۹۳ در استانبول تاسیس شد و در حال حاضر رتبه دوازدهم را در رتبه بندی EECA به خود اختصاص داده. نام این دانشگاه نیز از موسس آن، کارآفرین و خیّر ترکیه ای، وهبی کوچ گرفته شده است. به عنوان یکی از معتبرترین موسسات آموزش عالی ترکیه،‌دانشگاه کوچ آموزش را در سطحی جهانی، در ۲۲ برنامه کارشناسی، ۳۲ برنامه ارشد و ۱۸ دوره دکترا ارائه میدهد و درحال حاضر ۵۵۰۰ دانشجوی فعال دارد. این دانشگاه هدف خود را اینگونه توصیف می‌کند که قصد دارد افرادی را با بیشترین میزان صلاحیت در سطح بین‌الملل پرورش دهد که بتوانند خلاقانه و مستقل فکر کنند و رهبرانی با اعتماد به نفس بالا باشند.

کوچ، از جمله دانشگاه های ترکیه محسوب می‌شود که در پایتخت اقتصادی ترکیه، یعنی استانبول قرار دارد. این دانشگاه شامل دانشکده‌های علوم اجتماعی و انسانی، علوم اداری و اقتصاد، علوم، مهندسی، حقوق، پرستاری و پزشکی تشکیل شده است. اکثر دوره‌های تحصیلی کوچ، به زبان انگلیسی تدریس می‌شوند؛ البته به‌جز دوره‌های آموزشی در دانشکده‌های پرستاری و حقوق که به زبان ترکی هستند.

کوچ، با 132 آزمایشگاه تحقیقاتی، 20 مرکز تحقیقاتی، 5 انجمن تحقیقاتی و آموزشی و یک دانشگاه پژوهشی، از جمله دانشگاه های ترکیه محسوب می‌شود که در خاورمیانه نمونه است.

 

3. دانشگاه سابانجی (Sabancı University)

دانشگاه سابانجی در ترکیه

دانشگاه سابانجی هم از دیگر دانشگاه‌های واقع در استانبول است که در رتبه بندی دانشگاه‌‌های ترکیه رتبه پنجم و در EECA جایگاه هجدهم را داراست. از دانشگاه‌های جوان ترکیه محسوب می‌شود که در حال حاضر حدود ۴۰۰۰ دانشجو دارد. طیف گسترده ای از رشته‌ها در دو دانشکده مهندسی-علوم طبیعی (FENS) و هنر-علوم اجتماعی(FASS) در هر دو مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد به دانشجویان ارائه می‌شود و حدود ۴۲ درصد از دانشجویان مشمول دریافت بورسیه می‌شوند.

دانشگاه سابانجی، در سال 1994 و از طریق یکی از بنیادهای خانوادگی ترکیه (گروه سابانجی) تأسیس شد. سابانجی شامل 3 پردیس دانشگاهی (مهندسی و علوم طبیعی، هنر و علوم اجتماعی و مدرسه بازرگانی سابانجی) است. همچنین از جمله دانشگاه های ترکیه تلقی می‌شود که یک دانشکده زبان اختصاصی هم در محیط خود دارد.

سابانجی، تنها دانشگاه ترکیه‌ای است که به دانشجویان این اجازه را می‌دهد تا برنامه‌های آموزشی را خودشان انتخاب کنند. روال به این صورت است که دانشجویان در سال اول، برنامه درسی مشخصی را دنبال می‌کنند و سپس این فرصت را خواهند داشت که انتخاب واحدهای تحصیلی را به سلیقه خود پیش ببرند.

 

4. دانشگاه فنی خاورمیانه (Middle East Technical University)

دانشگاه فنی خاورمیانه در ترکیه

دانشگاه فنی خاورمیانه، مستقر در پایتخت ترکیه آنکارا، امسال با چند پله صعود رتبه هشتم EECA (دانشگاه‌های کشورهای شرق اروپا و آسیای مرکزی) را بدست آورد. حوضه تخصص این دانشگاه علوم طبیعی و علوم اجتماعیست که در سال ۱۹۵۶ با هدف توسعه ترکیه و کشور‌‌های خاورمیانه تاسیس شد. امروزه حدود ۳۱۰۰۰ نفر دانشجوی فعال دارد و بسیاری از آن ها دانشجویان انتقالی هستند که برای یک ترم یا یک سال در این دانشگاه شرکت می‌کنند. از آنجایی که تقاضا برای این دانشگاه بسیار بالاست، MTEU قادر است تنها ۱.۵ درصد از متقاضیان سالانه خود که تعدادشان بیش از ۱.۵ میلیون نفر است را پذیرا باشد. زبان تدریس در این دانشگاه هم انگلیسی می‌باشد.

این دانشگاه، دوره‌های تحصیلی را در ابتدا با دو ساختمان کوچک شروع کرد و سپس در سال 1963 به محل کنونی در شهر آنکارا منتقل شد. دانشگاه فنی خاورمیانه از معدود دانشگاه های ترکیه محسوب می‌شود که پردیس دانشگاهی را در این کشور دایر کردند.

نکته مهم در مورد این دانشگاه، ارائه تمام دوره‌های تحصیلی به زبان انگلیسی است و میزبان بیش از 1700 دانشجوی بین‌المللی از تقریباً 100 کشور مختلف دنیاست. دانشکده‌های دانشگاه فنی خاورمیانه شامل معماری، هنر و علوم، علم اقتصادی و اداری، آموزش، مهندسی و زبان‌های خارجی است. همچنین، 4 مدرسه مخصوص برای تحصیلات تکمیلی هم در این دانشگاه وجود دارند.

جالب است بدانید که اولین پارک توسعه علمی و تحقیقاتی در این کشور، توسط این دانشگاه احداث شد و این مسئله، یک پیشرفت بسیار مهم در حوزه دانشگاه های ترکیه محسوب می‌شود. این پارک که با عنوان اصلی METU Technopolis شناخته می‌شود، در محوطه‌ای جداگانه قرار دارد و بستر مرکزی برای استارت‌آپ‌های پیشرفته ترکیه است.

 

5. دانشگاه باهچه شهیر (Bahçeşehir University)

5. دانشگاه باهچه شهیر (Bahçeşehir University)

دانشگاه باهچه شهیر (BAU)، در رتبه‌بندی جهانی دانشگاه‌های معتبر جهان از نظر Times Higher Education، مقام 601 را کسب کرده است. همچنین، طبق نظرسنجی دانشجویان در رسانه Studyportals، امتیاز کلی 4.1 از 5 ستاره را کسب کرده است. این رسانه، دانشگاه مورد نظر را از لحاظ بهترین مکان برای تحصیل و تجربه یک زندگی دانشجویی در سرتاسر جهان رتبه‌بندی می‌کند.

باهچه شهیر از جمله دانشگاه های ترکیه محسوب می‌شود که از کشورهای همسایه با فرهنگ‌های مختلف میزبانی می‌کند. در حال حاضر، دوره‌های تحصیلی ویژه دانشجویان کشورهای فرانسه، بریتانیا، اسپانیا، آلمان، ایران و چند کشور عربی در این دانشگاه برگزار می‌شود.

دانشگاه BAU باهچه شهیر، از 3 مدرسه آموزش عالی تشکیل شده است که شامل مدارس زبان‌های خارجی، خدمات حوزه سلامت و انضباط فنی (Applied Disciplines) هستند. همچنین، بیش از 10 دپارتمان فنی و تحصیلی در باهچه شهیر وجود دارند که دپارتمان حقوق، داروسازی، اقتصاد و علوم اجتماعی و خدمات حوزه بهداشت از جمله آن‌ها هستند.

 

6. دانشگاه حاجت تپه (Hacettepe University)

6. دانشگاه حاجت تپه (Hacettepe University)

این دانشگاه از جمله دانشگاه های ترکیه محسوب می‌شود که در شهر آنکارا قرار دارد و دوره‌های تحصیلی آن تماماً به زبان انگلیسی تدریس می‌شوند. در حال حاضر، 2 رسانه اختصاصی تلویزیونی و رادیویی Hacettepe TV و RADYO HACETTEPE متعلق به این دانشگاه هستند تا فعالیت‌های فرهنگی آن گسترش پیدا کنند.

این دانشگاه بیش از 53 هزار دانشجو، بیش از 8000 ترم تحصیلی مختلف، حدود 4000 محقق، 300 لابراتوار پژوهشی، 90 مرکز تحقیقاتی و 1800 پروژه مبتنی بر فناوری دارد. دانشگاه حاجت تپه با 16 دانشکده یا پردیس دانشگاهی، 15 مؤسسه، 4 مدرسه حرفه‌ای، 2 مدرسه کاربردی، یک هنرستان و 98 مرکز تحقیقاتی به یک مرکز آکادمیک در بین دانشگاه های ترکیه تبدیل شده است.

حاجت تپه، یکی از دانشگاه‌های برند، معتبر و پیشرو در کشور ترکیه است که به توسعه اجتماعی، ارزش‌های جهانی در زمینه‌های علم، فناوری و هنر کمک شایانی می‌کند.

 

7. دانشگاه فنی استانبول (Istanbul Technical University)

دانشگاه فنی استانبول (Istanbul Technical University)

دانشگاه فنی استانبول با عنوان اختصاری ITU یا Istanbul Technical University، از جمله قدیمی‌ترین دانشگاه های ترکیه است که در سال 1773 میلادی تأسیس شد. قدمت 250 ساله این دانشگاه، اهمیت علم‌آموزی و پیشرفته‌تر شدن جامعه ترکیه را از زمان سلطان مصطفی سوم نشان می‌دهد. در حال حاضر، بیش از 35 هزار دانشجو در این دانشگاه مشغول تحصیل هستند.

دانشگاه فنی استانبول، از 6 پردیس دانشگاهی تشکیل شده و بیش از 1417 پروژه تحقیقاتی را در سال 2022 با موفقیت به پایان رسانده است. هم‌اکنون دانشجوهای آکادمیک و بین‌المللی این دانشگاه از کشورهایی همچون جمهوری آذربایجان، یمن، افغانستان، ایران، پاکستان، قزاقستان، اندونزی، تانزانیا، ترکمنستان، اوکراین و غیره تشکیل شده‌اند.

دوره‌های تحصیلی که در پردیس‌های این دانشگاه ارائه می‌شوند، عمدتاً شامل کامپیوتر و انفورماتیک، الکترونیک، مهندسی شیمی، معدن، معماری، علوم و غیره است. همچنین، انستیتوهای انرژی، موسیقی ترکی و زبان‌های خارجه دانشگاه ITU، آن را از سایر دانشگاه های ترکیه متمایز کرده‌اند.

 

شهریه دانشگاه های ترکیه چقدر است؟

طبق اطلاعات سایت masterportal.com، شهریه دانشگاه های ترکیه به‌طور کلی طبق این جدول است:

مقطع تحصیلی

زبان دوره تحصیلی

شهریه (به دلار آمریکا)

کارشناسی (Bachelor)

ترکی استانبولی

240 تا 750 دلار

کارشناسی ارشد (Masters)

انگلیسی

600 تا 900 دلار

کارشناسی ارشد

ترکی استانبولی

300 تا 600 دلار

همچنین، شهریه مقاطع تحصیلی مختلف در 4 دانشگاه اصلی و معتبر ترکیه عبارت‌اند از:

عنوان دانشگاه

مقطع تحصیلی

شهریه (به یورو)

دانشگاه کوچ

کارشناسی ارشد

رایگان

دانشگاه استانبول

کارشناسی

شروع از 1140 یورو

دانشگاه باهچه شهیر

کارشناسی

شروع از 5000 یورو

دانشگاه فنی خاورمیانه

کارشناسی

شروع از 236 یورو

 

آشنایی با دانشگاه‌های دولتی در ترکیه

طبق اطلاعات سایت 4.icu.org، حدود 159 دانشگاه دولتی در ترکیه وجود دارد که 10 تا از بهترین‌های آن‌ها عبارت‌اند از:

  • دانشگاه آنادولو در شهر اسکی شهیر (Anadolu Üniversitesi )
  • دانشگاه بوگازیچی در استانبول (Bogaziçi Üniversitesi)
  • دانشگاه فنی اورتا دوگو در آنکارا (Orta Dogu Teknik Üniversitesi)
  • دانشگاه استانبول (Istanbul Üniversitesi)
  • دانشگاه فنی استانبول (Istanbul Üniversitesi)
  • دانشگاه آنکارا (Ankara Üniversitesi)
  • دانشگاه حاجت تپه در آنکارا (Hacettepe Üniversitesi)
  • دانشگاه دوکوز ایلول در ازمیر (Dokuz Eylül Üniversitesi)
  • دانشگاه اگه در ازمیر (Ege Üniversitesi)

 

لیست 10 دانشگاه خصوصی برتر در ترکیه

طبق اطلاعات سایت 4icu.org، بیش از 170 دانشگاه خصوصی در ترکیه وجود دارند و اکثر آن‌ها را می‌توان در 2 شهر آنکارا و استانبول پیدا کرد. به این لیست 10 تایی از بهترین دانشگاه‌های خصوصی (Private) نگاه کنید:

  • دانشگاه بیلکنت در آنکارا (Bilkent Üniversitesi)
  • دانشگاه کوچ در استانبول (Koç Üniversitesi)
  • دانشگاه سابانجی در استانبول (Koç Üniversitesi)
  • دانشگاه بیلگی استانبول (Istanbul Bilgi Üniversitesi)
  • دانشگاه کادیر هاس در استانبول (Kadir Has Üniversitesi)
  • دانشگاه باهچه شهیر در استانبول (Bahçesehir Üniversitesi)
  • دانشگاه باسکنت در آنکارا (Baskent Üniversitesi)
  • دانشگاه یادی تپه در استانبول (Yeditepe Üniversitesi)
  • دانشگاه آتیلیم در آنکارا (Atilim Üniversitesi)
  • دانشگاه آیدین استانبول (Istanbul Aydin Üniversitesi)

 

معرفی رشته‌های تحصیلی برای بورسیه در ترکیه

متقاضیان می‌توانند برای ادامه تحصیل در دانشگاه های ترکیه، بورسیه تحصیلی یکی از رشته‌ها را به‌دست بیاورند. در حال حاضر، رشته‌های برنامه بورسیه تحصیلی ترکیه یا Turkiye Burslari (Scholarships) عبارت‌اند از:

  • حسابداری
  • کشاورزی
  • اقتصادی کشاورزی
  • جامعه‌شناسی
  • باستان‌شناسی
  • معماری
  • تاریخ و هنر
  • نجوم و فیزیک
  • بیوشیمی
  • زیست‌شناسی
  • تربیت معلم
  • دام‌پزشکی
  • علوم خاک و آب
  • رادیو، تلویزیون و سینما
  • مطالعات امنیتی
  • خدمات اجتماعی
  • روان‌شناسی و علوم رفتاری
  • حمل‌ونقل، گردشگری، پذیرایی و هتل‌داری
  • زبان‌شناسی
  • الهیات اسلامی
  • و بیش از 70 رشته تحصیلی مختلف و متنوع

 

آزمون یوس ترکیه چیست؟

آزمون یوس (YÖS examination)، امتحانی است که از دانشجویان بین‌المللی که برای تحصیل در مقاطع کاردانی و کارشناسی دانشگاه های ترکیه تمایل دارند، گرفته می‌شود. نتایج این آزمون، می‌تواند برای درخواست سهمیه‌های اختصاصی مؤسسات آموزش عالی در ترکیه مورد استفاده قرار بگیرد. این آزمون تا سال 2010 توسط مرکز انتخاب و جایابی دانشجو (ÖSYM) انجام می‌شد، اما از سال 2011 به‌صورت مستقیم توسط دانشگاه های ترکیه برگزار می‌شود.

قبولی این آزمون، شرط پذیرش بسیاری از دانشگاه های ترکیه است. برای مثال، دانشگاه اوکان ترکیه (T.C. OKAN University) و دانشگاه مدیپول (Medipol University) از جمله دانشگاه‌های خصوصی هستند که برای ورود به آن‌ها نیاز به قبولی در آزمون یوس است.

 

آشنایی با دانشگاه‌های مورد تأیید وزارت بهداشت در ترکیه

مورد تأیید بودن دانشگاه های ترکیه توسط وزارت بهداشت، برای بسیاری از دانشجویان ایرانی که می‌خواهند پس از فارغ‌التحصیلی به ایران برگردند، مهم است. در ادامه با لیست دانشگاه‌های خصوصی و دولتی ترکیه که مورد تأیید وزارت بهداشت ایران هستند، آشنا خواهید شد:

دانشگاه‌های دولتی مورد تأیید وزارت بهداشت ترکیه

  • دانشگاه استانبول (Istanbul University)
  • دانشگاه آنکارا ( Ankara University)
  • دانشگاه اگه ازمیر (Ege university)
  • دانشگاه حاجت تپه ( Hacettepe university)
  • دوکوز ایلول (Dokuz Eylül University)
  • دانشگاه کاتب چلبی ازمیر ( Izmir Katip Celebi University )
  • دانشگاه قاضی ( Gazi University )
  • دانشگاه مارمارا (Marmara University)
  • دانشگاه آتاترک ارزروم ( Ataturk university)
  • دانشگاه 19 مایس (Ondokuz Mayis University)

دانشگاه‌های خصوصی مورد تأیید وزارت بهداشت ترکیه

  • دانشگاه  کوچ ( Koc University)
  • دانشگاه باهچه شهیر (Bahçeşehir University)
  • دانشگاه خصوصی باشکنت (Başkent University)
  • دانشگاه یدی تپه (Yeditepe University)
  • دانشگاه آجه بادام (Acıbadem University)
  • دانشگاه آیدین استانبول (Istanbul Aydın University)
  • دانشگاه مدیپول استانبول (Istanbul Medipol Universit) 

معرفی مختصر دو دانشگاه دیگر در ترکیه

در اینجا علاوه بر دانشگاه‌های ذکر شده، به دو دانشگاه دیگر در ترکیه نیز اشاره می‌کنیم:

دانشگاه Boğaziçi

دانشگاه bolgazici

این دانشگاه هم در ۱۰ دانشگاه برتر EECA (با رتبه دهم) قرار می‌گیرد. در سال ۱۸۶۳ با نام کالج رابرت تحت عنوان اولین دانشگاه آمریکایی خارج از خاک آمریکا تاسیس شد. دانشگاه Boğaziçi در نزدیکی تنگه ای به همین نام و قلعه تاریخی رومیلی در استانبول واقع شده است. همانند دانشگاه فنی خاورمیانه، زبان تدریس در این دانشگاه هم زبان انگلیسی می‌باشد. این را هم باید اضافه کرد که دانشگاه Boğaziçi پیوندی مستقیم و قوی با سیستم آموزش عالی آمریکا دارد.

دانشگاه bilkent

دانشگاه بیل کنت ترکیه

دانشگاه بیلکنت با رتبه چهاردهم در رتبه بندی EECA، نام خود را از لغت ترکی blim و kenti گرفته که به معنای شهر دانش است. دانشگاه Bilkent اولین موسسه غیر انتفاعی خصوصی ترکیه بود که در سال ۱۹۸۴ تاسیس شد و در حال حاضر دارای گسترده‌ترین کتابخانه دانشگاهی کشور محسوب می‌شود. دانشگاه بیلکنت از معتبرترین دانشگاه های فعال در زمینه تحقیقات است و حدود ۱۳۰۰۰ دانشجو در ۹ دانشکده و ۲ مدرسه حرفه ای چهار ساله دارد که بیشتر آنان هم دانشجویان بین‌المللی هستند.

کلام آخر با علاقه‌مندان به تحصیل در ترکیه

ادامه تحصیل در کشور ترکیه، به‌دلیل موقعیت جغرافیایی و مراودات علمی آن با سایر کشورهای اروپایی بسیار مهم است. یکی از برجسته‌ترین مزایای تحصیل در این کشور، اعتبار مدرک تحصیلی آن در همه کشورهای اروپایی است که امکان فرصت‌های شغلی و تحصیلی را فراهم می‌کند. در این مقاله به بیش از 7 تا بهترین دانشگاه های ترکیه در رتبه‌بندی جهانی، جایگاه قابل توجهی را کسب کرده‌اند اشاره کردیم. همچنین موضوعات دیگری همچون آزمون یوس، دانشگاه‌های مورد تأیید وزارت بهداشت و رشته‌های تحصیلی بورسیه را هم زیر ذره‌بین قرار دادیم.

حالا نوبت شما علاقه‌مندان به تحصیل در دانشگاه‌های ترکیه است که راهتان را انتخاب کنید. شما می‌توانید با استفاده از خدمات مؤسسه مهاجرتی الماس گروپ، از مشاوره‌های تخصصی همکارانمان برای ورود به این کشور اقدام کنید. با ما تماس بگیرید تا از تجربه بیش از 20 ساله ما در زمینه دریافت ویزای دانشجویی و سایر ویزاها بهره‌مند شوید.

نوشتن دیدگاه