نظام جدید آموزشی کشور ترکیه که در سال ۲۰۱۲ تصویب شد به نظام ۴ + ۴+ ۴ معروف است؛ چهار سال آموزش ابتدایی اولیه، چهار سال آموزش ابتدایی ثانویه و چهار سال آموزش متوسطه و دبیرستان.
آموزشگاه پیش دبستانی و پیش دانشگاهی در ترکیه اجباری نیستند. آموزش ابتدایی برای کودکان در ماه سپتامبر بعد از ششمین سال تولدشان آغاز میشود و در ۱۴ سالگی به پایان می رسد. در مقطع متوسطه، دانش آموزان می توانند به انتخاب خود در دبیرستان های عادی، مدارس فنی و حرفه ای و یا مدارس مذهبی (امام خطیب) ادامه تحصیل دهند.
انواع آموزش متوسطه در ترکیه
طبق سیستم جدیدی که از سال تحصیلی ۲۰۱۷- ۲۰۱۸ در ترکیه برقرار شده، مقطع آموزش متوسطه (دبیرستان) به پنج نوع تقسیم شده است. از سال ۲۰۱۳ تمام «دبیرستان های عمومی» (GENEL LISE) به «دبیرستان های آنادولو» تبدیل شدند و بنابراین طبق سیستم ۴ + ۴ + ۴ فعلی، دیگر دبیرستان عمومی در ترکیه وجود ندارد.
۱. دبیرستان های فنی و حرفه ای آنادولو
MESLEKIVE TEKNIK ANADOLU LISESI
که در کنار آموزش های نظری شامل دوره های حرفه ای در موسسات و سازمان هاست
۲. دبیرستانهای آنادولو
ANADOLU LISESI
بیشتر با هدف تربیت دانش آموزان برای موفقیت در آزمون های ورودی دانشگاه فعالیت میکند و عموماً درصد قبولی دانشگاه بالایی دارد.
۳. دبیرستان های علوم
FEN LISESI
دانش آموزان با استعداد در رشته های علمی را برای دریافت آموزش با کیفیت در زمینه علوم تربیت می کند.
۴. دبیرستان های علوم اجتماعی
SOSYAL BILIMLER LISESI
با تاکید بر آموزش قوی در شاخه های مختلف علوم اجتماعی
۵. دبیرستانهای امام خطیب
IMAM HATIP LISESI
با محوریت دروس دینی برای تربیت مبلغ مذهبی و امام جماعت
مدارس خصوصی در ترکیه
تحصیل در مدارس دولتی (رایگان) تنها راه تحصیل در ترکیه نیست. در کشور چهار نوع مدرسه خصوصی هم وجود دارد. ساعت آموزش مدارس خصوصی معمولاً بالاست و فعالیت های خارج از برنامه آنها می تواند بسیار جالب و جذاب باشد. اما برای استفاده از این مدارس باید هزینه های سنگینی بپردازید. معمولا این نوع مدارس سالانه بین ۱۰ تا حتی صدها هزار لیر هزینه دارند، و هزینه های جانبی از کتاب گرفته تا سفرهای تفریحی هم جداگانه دریافت میشود.
۱. مدارس خصوصی ترکی
در این مدارس که توسط اتباع و یا فرزندان کارمندان شرکت های ترک تاسیس میشود مواد درسی آموزشی کشوری در مقاطع پیش دبستانی تا متوسطه ارائه می گردد، اما در کنار آن آموزش ها و فعالیت های اضافه بر سازمان هم برای دانش آموزان مهیا می شود.
۲. مدارس خصوصی اقلیت ها
این مدارس از زمان دوران عثمانی تست شدند و به اقلیتهایی مثل یونانیان ارامنه و یهودیان اختصاص دارند.
۳.مدارس خصوصی اتباع خارجی
این دسته مدارس هم از یادگارهای دوران عثمانی هستند و توسط ملیتهای مختلف مقیم ترکیه از فرانسویها گرفته تا آمریکایی تاسیس و اداره می شود. امروزه اتباع ترک می توانند در این مدارس تحصیل کنند اما باید شهریه های سنگینی بپردازند.
۴. موسسات خصوصی بین المللی
بسیاری از موسسات آموزشی خصوصی جهان در ترکیه شعبه دارند و تحت نظارت و با تایید دولت به عنوان مدارس خصوصی فعالیت می کند.
نظام آموزش اجباری رایگان در ترکیه ۱۲ سال است در سال ۲۰۱۹ بیش از ۹۷ درصد واجدان شرایط در مدارس ابتدایی ثبت نام کرده بودند که البته این رقم به دلیل افزایش تعداد مهاجران و پناهندگان سوریه ای که به دلایل مختلف کودکان خود را به مدرسه می فرستند افت شدیدی را نشان میدهد درصد زنان شاغل در مقاطع مختلف تحصیلی ترکیه تقریباً به اندازه مردان از کشورهایی مانند ژاپن دانمارک و آمریکا بالاتر است.
نوشتن دیدگاه